μονόλογοι (Open Call) | Βασίλης Παντελίδης (GR)

Βασίλης Παντελίδης (GR) | Ατομική

Gallery

Βασίλης Παντελίδης (GR)

O Βασίλης Παντελίδης (γ. 1984) είναι εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η καλλιτεχνική του πρακτική εστιάζει στο ανθρώπινο υποκείμενο και σώμα που συνδιαλέγονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Ενδιαφέρεται για την ταυτότητα, το χρόνο και τη μνήμη, τους συμβολισμούς και τα στερεότυπα. Στις σχολαστικά κατασκευασμένες εικόνες του, ο καλλιτέχνης γίνεται πρωταγωνιστής διαφορετικών σεναρίων, στα οποία παρουσιάζει το οικείο και καθημερινό σε ένα ασυνήθιστο πλαίσιο. Εισάγoντας το ανοίκειο, το παράδοξο και το παράλογο, οι εικόνες του λειτουργούν ως οπτικές μεταφορές που θολώνουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, στα Unseen Festival στο Άμστερνταμ, Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας. Έχει επιλεγεί και βραβευτεί, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών προώθησης ανερχόμενων καλλιτεχνών της Ευρώπης, ως Futures Photography Artist (2018) και Fresh Eyes Talent (2021). Εικόνες του έχουν εκδοθεί στα φωτογραφικά βιβλία Κέντρο: Ένας περίπατος στην πόλη (University City Press, 2016) και Fresh Eyes 2021 (GUP, 2021).

Η πρώτη του ατομική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Thessaloniki PhotoBiennale 2021.

 

Ιστοσελίδα: https://vassilispantelidis.com

Instagram: https://www.instagram.com/vassilis.pantelidis

 

Πληροφορίες
  • Διάρκεια: 04/10-05/12/21 | ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 20/02/22
  • Ώρες λειτουργίας: ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ > 15:00-21:00
  • Χώρος: Stereosis

Yποστήριξη: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

μονόλογοι, 2018– εν εξελίξει

Η εν εξελίξει φωτογραφική εργασία υπό τον τίτλο μονόλογοι / monologues αποτελείται από μια σειρά εννοιολογικών αυτοπορτραίτων. Μια συρραφή ετερόκλητων επεισοδίων που ανιχνεύουν την ανθρώπινη κατάσταση, αποτέλεσμα ζύμωσης μεταξύ του τραγικού και του κωμικού της ζωής. Οι επιμέρους σκηνές υιοθετούν μια θεατρική οπτική όπου η αφαίρεση, το παράδοξο και το παράλογο καθώς και η επανάληψη υφαίνουν ένα κλειστοφοβικό νήμα γύρω από το ανθρώπινο υποκείμενο, δίχως κανενός είδους λύτρωση ή λύση. Το σκηνικό υποδηλώνει έναν απροσδιόριστο τόπο. Τόπο υπαρξιακών αναζητήσεων, μεταφυσικής ανθρώπινης αγωνίας, μετεωρισμού μεταξύ αλήθειας και ψέματος της ύπαρξης, του τυχαίου και της αβεβαιότητας της ζωής, που διανθίζονται με σαρκασμό και ειρωνεία. μονόλογοι μιας τραγικής κωμωδίας ή μιας κωμικής τραγωδίας.

Share in: