Sequences of Truth and Deception | Vanja Bučan (SL)

Vanja Bučan (SL) | Ατομική

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς

Gallery

Vanja Bučan (SL)

Η Vanja Bučan (1973-) είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη Σλοβένα φωτογράφος, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από το τμήμα φωτογραφίας ντοκουμέντου της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Χάγης. Ωστόσο, μετά τις σπουδές της, απομακρύνθηκε από την καθαρά ντοκουμενταριστική φωτογραφία και επικεντρώθηκε στη σκηνοθετημένη φωτογραφία. Πριν γίνει επαγγελματίας φωτογράφος, σπούδασε κοινωνιολογία στο Faculty of Social Sciences της Λιουμπλιάνα και συμμετείχε ενεργά στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, που είναι φανερός στο καλλιτεχνικό της έργο. Θεωρεί τη φωτογραφία ως ένα ανοιχτό μέσο, ένα βασίλειο, όπου μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τις απόψεις της και την κριτική της απέναντι στην κοινωνία.

Το προσωπικό, καλλιτεχνικό της στυλ, χαρακτηρίζεται από αναδιαμορφώσεις των φωτογραφιών της, οι οποίες τοποθετούνται σε σκηνοθετημένες συνθέσεις με σκοπό να επιτευχθούν αποδομημένες και πολυδιάστατες πραγματικότητες, που δημιουργούν μία οπτικά, πλούσια έκφραση. Η σχέση μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος είναι στο προσκήνιο των απεικονίσεών της.

Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε αρκετές σημαντικές, διεθνείς, ομαδικές εκθέσεις, όπως: Month of Photography στο Λος Άντζελες, Official MOPLA Group Show (2018), Camouflage, City Oases, NORDICO City Museum στο Λιντς (2018), Visions of Nature, Kunst Haus Wien, Museum Hundertwasser στη Βιέννη (2017), Plat(t)form Winterthur στην Ελβετία (2016), Getty Images Gallery στο Λονδίνο (2016).

Συμμετείχε, επίσης, σε διάφορες διοργανώσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο: Solar Photo Festival, Φορταλέζα, Βραζιλία (2018), Loba 2018, Photolux Festival, Λούκα, Ιταλία (2018), Athens Photo Festival, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα (2018), 3rd Beijing Photo Biennial (2018), Photo London (2019), Bieler Phototage(2019), Lishui Photography Festival (2019), Viennacontemporary (2019).

Μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει φωτογραφικά βραβεία, όπως: Lens Culture Exposure Award, Renaissance Photography Prize, καθώς επίσης, ήταν φιναλίστ του Leica Oscar Barnack Award, το 2018 και υποψήφια για το Prix Pictet,  το 2019. Το 2019, το Lishui Photography Festival στην Κίνα, της απένειμε  το Photographic Excellency Award.

Πληροφορίες
  • Διάρκεια: 07-30/10/2021
  • Ώρες λειτουργίας: ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 18:00-20:30,  ΤΕ | ΣΑ > 11:00-14:30
  • Χώρος: Γκαλερί Ρω

Συνδιοργάνωση: Photometria Festival

Στη φωτογραφική σειρά Sequences of Truth and Deception (2015-2019), η δημιουργός ερευνά, σύμφωνα με την προοπτική της στο θέμα, τη διφορούμενη σχέση μας με τη φύση που ορίζεται από την κυριαρχία, την εξερεύνηση, και, παραδόξως, την εξιδανίκευσή της. Στα ανώνυμα πορτραίτα και τις νεκρές φύσεις της, η Bučan επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύνθετο και αποδομημένο όραμα της φύσης. Οι φωτογραφίες της σειράς εμφανίζονται ως παιχνιδιάρικα σκίτσα της υποθετικής και «εξωτικής» αγάπης μας για τη φύση. Σε αντίθεση με την αδιάκοπη ρύπανση που προκαλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής στον πλανήτη μας, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιδεικνύουν με ποικίλες πράξεις την ανησυχία τους για το περιβάλλον (μέσα από τη φύτευση δέντρων, την ανακύκλωση, το ενδιαφέρον για τα είδη προς εξαφάνιση, κ.ά.), επηρεάζοντας σε μικρό βαθμό την τρομερή περιβαλλοντική πραγματικότητα. Η σειρά αυτή καταδεικνύει τη δυαδικότητα ανάμεσα στην κυριαρχία μας πάνω στη φύση και από την άλλη τη ρομαντικοποίησή της. Θα μπορούσε κανείς να δει το έργο Sequences of Truth and Deception ως μια αλληγορία της δημιουργού για τον ανθρωποκεντρισμό, όπου δύσκολα διακρίνεται εάν η φωτογράφος απεικονίζει την αγάπη ή την κυριαρχία. Η σειρά επιτυχώς συστήνει την ιδέα της Bučan σχετικά με τις «φανταστικές προσωπικές οικολογίες», διαμέσω της αφαίρεσης και της μεταφοράς, όπου η ανθρώπινη παρουσία προτείνεται μόνο μέσω μεμονωμένων μελών του σώματος, τα οποία με τις αβέβαιες τοποθετήσεις τους ενεργοποιούν διάφορες εννοιολογικές «καταστάσεις».

Share in: