Βυρωνικοί Ήρωες | Λυδία Βενιέρη (GR)

Λυδία Βενιέρη (GR) | Ατομική

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

Gallery

Λυδία Βενιέρη (GR)

Η Λυδία Βενιέρη έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και το 2000 κέρδισε το μετάλλιο της γλυπτικής (Academie Francaise de Paris). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, Centre George Pompidou in Paris, Circulo de Bellas Artes Madrid, Cultural Centre of Stockholm, Gallery Asback Copenhagen, Manifesta Rotterdam, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, the Centre for Contemporary Artin Dordrecht, Netherlands και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Πληροφορίες

Στο πλαίσιο: Πρωτοβουλία 1821-2021

 

Tο καινοτόμο έργο της Λυδίας Βενιέρη ταιριάζει υπέροχα με παραδόσεις χιλιετιών που αντιπροσωπεύουν εικαστικά τους ήρωες και τις ηρωίδες μιας κοινωνίας, στο πλαίσιο των δικών τους μνημείων και επιτευγμάτων. Όμως η καλλιτέχνις δεν χρησιμοποιεί καμβά ή ψηφίδες ή πέτρα. Τα μέσα έκφρασής της είναι σύγχρονα και εξαιρετικά δημιουργικά. Και το έργο της εμπεριέχει μια πρόσθετη διάσταση, διότι οι ήρωές της είναι οι ίδιοι δημιουργήματα ενός αυθεντικού ήρωα του 19ου αιώνα – του George Gordon Noel Byron.

Η ποίηση του Λόρδου Βύρωνα είναι δυνατή σε ρυθμό, μουσική και εικόνες και η Λυδία ζωντανεύει τους ήρωες και τις ηρωίδες του με ένα πρωτότυπο όραμα. Πολλές από τις εικόνες που χρησιμοποιεί ως φόντο για τους ήρωες αυτούς προέρχονται από πραγματικές αναπαραστάσεις εποχής ελληνικών και οθωμανικών τοποθεσιών. Αλλά τις έχει μετατρέψει σε παλλόμενα θεατρικά σκηνικά. Μέσα σε ετούτα τα υποβλητικά περιβάλλοντα τοποθετεί προσεκτικά τον θίασο: παιδιά και νεαροί με πολύχρωμες φορεσιές, φωτογραφημένοι δίνοντας μία φρέσκια, προσωπική ερμηνεία των ηρώων. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια ζωηρή, έντονη ενίσχυση της δυναμικής εικονογραφίας του Βύρωνα μέσα από τον ιδιαίτερο φακό της Λυδίας.

Τον ηρωισμό και τη θυσία του ίδιου του Λόρδου Βύρωνα θυμούνται πολύ καλά στην Ελλάδα. Εκεί, η ενίοτε σκανδαλώδης φήμη του ξεχνιέται ή παραβλέπεται. Είναι ένας γνήσιος ήρωας που φθάνει στην Ελλάδα έτοιμος να δώσει τη ζωή του για την ελευθερία του λαού της. Δρόμοι και γειτονιές παίρνουν το όνομά του. Ένα σημαντικό μνημείο στην Αθήνα είναι αφιερωμένο σε εκείνον. Αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις. Καμία ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης δεν είναι πλήρης χωρίς μια συζήτηση για τον ρόλο του. Ο Βύρων έδωσε στον ελληνικό Αγώνα κύρος και αξιοπιστία.  Η Ελλάδα τού έδωσε μια μόνιμη θέση στο πάνθεον των ηρώων της.

Τα βουνά το μεγάλο Μαραθώνα θωράνε,
Κ’ η αθάνατη βλέπει τα πελάγη κοιλάδα.
Εδώ πέρα μονάχος συλλογιόμουν πώς νάναι
Θα μπορούσε και πάλε μια ελεύτερη Ελλάδα!
Γιατί πώς να κοιτάζω το Περσάνικο μνήμα,
Και να λέγω πως είμαι της σκλαβιάς κ’ εγώ θύμα!
Λόρδος Βύρωνας, «Τα νησιά της Ελλάδας» (μτφρ. Αργύρης Εφταλιώτης)

Robert A. McCabe

Share in: