Εργαστήριο Photobook με τον Γιώργο Γιατρομανωλάκη στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο δημιουργίας φωτογραφικού βιβλίου με εισηγητή τον Γιώργο Γιατρομανωλάκη διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2021.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να μυήσει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, στα βασικά εργαλεία, τις αφηγηματικές τεχνικές, τις μεθόδους και τις καλλιτεχνικές πρακτικές, που αφορούν στην παραγωγή ενός φωτογραφικού βιβλίου.

Οι συμμετέχοντες/ουσες φέρνοντας τις προσωπικές τους εργασίες, θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός συλλογικού φωτογραφικού βιβλίου - έργου που θα περιλαμβάνει μια σύνθεση από τα έργα τους. Θα κληθούν να διανύσουν όλα τα στάδια από τη σύλληψη και την ανάπτυξη της ιδέας, τον σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων υλικών, έως την τυπογραφική παραγωγή, τη βιβλιοδεσία και την τελική παρουσίαση του βιβλίου.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες/ουσες θα μπορέσουν να εξοικειωθούν σε πρακτικό επίπεδο με τις βασικές μεθόδους βιβλιοδεσίας με κλωστή και κόλλα, καθώς και με τις βασικές λειτουργίες του σχεδιαστικού προγράμματος Indesign. Παράλληλα, σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό τυπογραφείο Κeda*press θα έχουν την ευκαιρία να  κατανοήσουν στην πράξη τις δυνατότητες παραγωγής ενός φωτογραφικού βιβλίου και τις τυπογραφικές μεθόδους και διαδικασίες.

Τέλος, εξετάζοντας τις επιλογές έκδοσης, διανομής και προβολής θα χαρτογραφηθούν εκδοτικά εγχειρήματα, φουάρ εικαστικών βιβλίων, φεστιβάλ, μουσεία και βιβλιοθήκες που επικεντρώνονται στα φωτογραφικά βιβλία.

 

Το εργαστήριο διάρκειας 20 ωρών θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τις εξής ημέρες και ώρες: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ώρες 17:00-21:00, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ώρες 10:00-14:00 και 15:00-19:00.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: reception.photography@momus.gr μέχρι και την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 566 716.

Κόστος συμμετοχής: 90,00 ευρώ/ άτομο.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

 

Η συμμετοχή επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) είτε Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19. Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν επιπλέον αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο.

-

Ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1986 στο Ζαρό Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι συνιδρυτής του καλλιτεχνικού χώρου Zoetrope Athens και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Phases. Η καλλιτεχνική του πρακτική εστιάζει σε πειραματικές φωτογραφικές τεχνικές, αναλογικές διαδικασίες εκτύπωσης, καλλιτεχνικές εκδόσεις και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις με πιο πρόσφατη το Βραβείο Foam-Talent 2020 από το Μουσείο φωτογραφίας του Άμστερνταμ. Ανάμεσα στις εκθέσεις που έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται: Belfast Photo Festival, Ηνωμένο Βασίλειο∙ Emop Berlin, Γερμανία∙ Beyond Boundaries, Aperture Gallery, ΗΠΑ∙ PhotoEspana, Ισπανία∙ Verzasca Foto-Festival, Ελβετία∙ Salon de la Photo, Γαλλία∙ Museum of Contemporary Art, Mattatoio Roma, Ιταλία∙ Circulation(s) Festival, Γαλλία∙ Festival de Fotografia de Tiradentes, Βραζιλία∙ International Felifa, Αργεντινή∙ Moving Museum of Photography, Αζερμπαϊτζάν∙ Month of Photography, Los Angeles, ΗΠΑ∙ Voies Off, Arles, Γαλλία∙

Share in: