Ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Thessaloniki PhotoBiennale 21

Η Thessaloniki PhotoBiennale 21 επεκτείνει το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεών της με μια σειρά ξεναγήσεων στo MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, αλλά και στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο Νοέμβριος εκτυλίσσεται μέσα από μία διερεύνηση στις έννοιες του «Πραγματικού» και της «Καταγραφής». Λαμβάνοντας υπόψη τις δύο αυτές έννοιες ως ακρογωνιαίους λίθους, η κεντρική έκθεση με τίτλο «The Real and the Record» της Thessaloniki PhotoBiennale 2021 υπογραμμίζει το ευρύ φάσμα και τη ρευστότητα ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πυλώνες. Σε μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις, το Πραγματικό εξετάζεται μέσα από ερευνητικές εικόνες, αρχειακό υλικό και έγγραφα· επίσημες αφηγήσεις και αντι-αφηγήσεις· προκατειλημμένο λόγο, προπαγάνδα και ουδέτερες δηλώσεις· προσομοίωση, μίμηση και ψηφιακές τεχνολογίες· και μέσα από την εγκυρότητα και την επιτελεστικότητα της φωτογραφίας.  Σε επιμέλεια της Κατερίνας Σταθοπούλου και του Γιώργου Πρίνου, προσεγγίζονται θέματα όπως η σχέση ανάμεσα στο βίωμα και την εικόνα, οι μεταλλασσόμενες αντιλήψεις της αλήθειας, οι αφηγηματικές στρατηγικές και τα όρια της φωτογραφικής αναπαράστασης, η σημασία της εξελισσόμενης τεχνολογίας και της μνήμης. Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι και συλλογικότητες διαπερνούν,«αγγίζουν»θέματα που τα συναντάμε καθημερινά και μετακινούν βεβαιότητες που είχαμε μέχρι σήμερα, με τρόπο ευφάνταστο και συχνά προκλητικό.

Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, πραγματοποιείται σειρά ξεναγήσεων κάθε Πέμπτη του Νοεμβρίου στις 18:00, στους δύο χώρους όπου φιλοξενείται η έκθεση, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι. Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, οι συμμετοχές θα πραγματοποιούνται μόνο έπειτα από τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 2310 566 716.

Παράλληλα στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων, προστίθεται η περιήγηση στις 6 ατομικές εκθέσεις του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι οποίες δημιουργούν ένα άκρως ενδιαφέρον, σύγχρονο, βαθιά κοινωνικό, έως και προκλητικό φωτογραφικό πλαίσιο.

Οι Αλέξανδρος Κατσής, Ζακ Κωστόπουλος και Μαρία Λούκα στο εγχείρημά τους Society doesn’t fit me but my little black dress does (08.10.2021-20.02.2022) χαρτογραφούν με καλειδοσκοπικό τρόπο ατομικότητες και κοινότητες που δεν χωρούν στα ασφυκτικά όρια της κανονικότητας, με τη μορφή του δεύτερου να πρωταγωνιστεί, δραματικά και αμετάκλητα. Η έννοια της διαφορετικότητας αποτυπώνεται και στη σειρά πορτρέτων Chrysalis στην ομότιτλη έκθεση της Όλγας Στεφάτου (08.10.2021-20.02.2022), με την οποία αναγνωρίζει και τιμά την ατομικότητα των ταυτοφυλικών και διεμφυλικών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες από χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Καμερούν και η Γκάνα,κι εκείνων που αναζητούν άσυλο.

Η διαδραστική εγκατάσταση niform (08.10-12.12.2021) του Samuel Bianchini ζητά από τον θεατή να αναλογιστεί ότι η εικόνα γίνεται ορατή χάρη στη δική του στάση, και μόνον έτσι οι μορφές των αντρών των γαλλικών δυνάμεων καταστολής αποκτούν την κλιμακούμενη ευκρίνειά τους. Ο Philippe Chancel αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό τα τεράστια, ανθρώπινα μωσαϊκά υπό τους ήχους του λαϊκού κορεάτικου τραγουδιού Arirang (08.10.2021-20.02.2022), προσφέροντας το συμβολικό, ιδεολογικό πλαίσιο, την ιστορία, την καθημερινότητα και τα επιτεύγματα του λαού της Κορέας. Η Ρέα Παπαδοπούλου περιδιαβαίνει τον Ελαιώνα στην Αθήνα και περιεργάζεται φωτογραφικά την περιοχή τη νύχτα, με αρχιτεκτονικά ακονισμένη ματιά, ψηλαφώντας τα υπαινικτικά ημίφωτα του δημοτικού φωτισμού και των περιμετρικών προβολέων ασφαλείας, που δημιουργούν απρόσμενες εστίες προσοχής και αβυσσαλέα κενά (DarkTree, 08.10.2021-20.02.2022). Σκηνές στατικές και σε κίνηση, αλλά και η Ελλάδα της κρίσης μετά το 2010 συνθέτουν την έκθεση ParallelCrisis του Γιάννη Καρπούζη(08.10.2021-20.02.2022), στην οποία η φωτογραφία περιγράφει το κοινωνικό και οικονομικό γεγονός της εποχή.

Η περιήγηση στις φωτογραφικές ιστορίες που θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, πραγματοποιείται κάθε Σάββατο του Νοεμβρίου στις 12:00 στο χώρο του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, οι συμμετοχές θα πραγματοποιούνται μόνο έπειτα από τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 2310 240 002.

Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή είναι δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου του μουσείου, ενώ η είσοδος των επισκεπτών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) είτε Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν επιπλέον αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο.

Share in: